6. april 2025

Kjøkkenet på verven

Maleri fra ca. 1890

Kjøkkenet på Verven
Ca. 1890


Verven – uttalt værvenn, fikk sitt navn etter et skipsverft som lå på plassen på 1600 tallet. Tradisjonen forteller at Tordenskiold brukte verftet når hans skip skulle kjølhales.

Verven bestod av rundt 40 dekar dyrket mark, 15 dekar med frukttrær og 50 dekar skog. Skogen dekket lia oppover Mulåsen.

Skipsverftet lå på Gamle-Verven. Litt lenger syd, på Garnbakken, sto smia. Opp for Gamle-Verven er det spor etter et beboelseshus. Syd for Garnbakken kan man ved lavvanne ennå se restene av et firkantet kar med stein. Det har muligens vært et bryggekar. Før i tiden kunne man se en hel del jernbolter og ringer som var festet i fjell og stein. De fleste av disse båtfester er nå borte. I fjellet nord for Gamle-Verven er et årstall med en vannrett strek under, fra hundre år tilbake i tiden, hogd inn i slette fjellet. Tallet skal visstnok være 1857. Det ligger nær å tro at det er et gammelt vannstandsmerke, seiv om det ikke viser noen uvanlig høy vannstand.

Gården hadde før i tiden utvei sydover forbi Almedalen, Bakkeland opp til Brekkekleiva og videre vestover i skogen opp til Søndre Reggestad og den gamle kongsveien. En vei rundt bukta var av nyere dato. Den sørlandske hovedvei ble lagt gjennom Mul vika i midten av 1920-årene. Den gamle skoleveien til Grette gikk fra Brekkekleiva til venstre opp i skogen til Valterborg og videre til Grette.

Til gården hørte en ca. 2 km lang strandlinje med tre bunngarnfiskerier: Vervenfisket (Vervengarnet), Mulvikfisket (bruksnr. 11) og Tolvsrødfisket (bruksnr. 2 av Tolvsrød i Botne). Før i tiden ble det fisket meget laks i Mulvika, men etter at vassdragene ble regulert har laksefisket tatt av, ved at laksen lettere har funnet fram til Drammensvassdraget. I sommetiden fiskes det hornhiel, makrell, torsk, sei, sild og hvitting. I teiner får man ål og om vinteren får man også torsk i teiner. I 1870—80-årene kom oppkjøpere roende hit i prammer. De kjøpte opp fisk også på andre steder og hadde denne handel som levevei. Fisken rodde de til Drammen, hvor den ble omsatt. Nå omsettes fisken i Holmestrand. — I oktober 1927 fikk man en blåstørje i Vervengarnet. Det var meget blåstørje i fjorden den måned. Under gunstige isforhold er det blitt holdt travkjøring på isen i Mulvika

Opprinnelig var Verven en husmannsplass under Gunnestad i Mulvika. Den første bosetter på Verven, var Ole Brynhildsen som døde her i 1718, 62 år gammel.

I årene etter har gården sett økonomiske falitter, tragiske dødsfald og sult.

I 1865 kom Hans Jørgen Knudsen til gården. Han var født i Holmestrand og jobbet som gårdsfullmektig og formann for handelsmannen J.J. Ulrichsen.

I 1867 giftet han seg med Olava Mathea fra Krustad, også i Våle. De fikk 5 barn og mange barneban. Et av barnebarna var Harriet og det er henne som har malt bildet.

I 1897 tok Hans Jørgen og Olava med seg familien og bosatte seg på Hammersborg på Jeløya i Moss. Her har familien og bildet bodd siden.

I 2024 tok Olava og Hans Jørgens 2xtippoldebarn Ellen Alfsen kontakt med Holmestrand Museum. Familien følte at det nå var på tide at bildet kom hjem til Holmestrand. Vi gleder oss til å henge dette flotte bildet!

Kjøkkenet på Verven, malt av Harriet Verven ca. 1890

Kilder:
Ellen Alfsen
Våle bygdebok

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *