Slekten Backer har satt varige spor i Holmestrands historie. Slekten omfatter en rekke personer som har gjennom over 200 år har ledet både næringsliv og politikken. Historien er for omfattende til å fortelles i en artikkel. De to mest kjente medlemmene av Backer-familien er utvilsomt søstrene Harriet og Agathe. Statuen av de to på torget, viser tydelig den stoltheten byen føler for sine to fremste kulturpersonligheter.
Denne artikkelen vil fokusere på den rette linjen fra den første Backer i Holmestrand, til Nils Backer, Harriet og Agathes far.
Den første borger
Slekten Backer kom til Norge på 1600 tallet fra Danzig, det som i dag er byen Gdansk i Polen. De første nedtegnelser fra 1645 forteller om handelsmannen Simen av Danzig som solgte sine varer på Flerkkerøy utenfor Kristiansand. En rekke år senere, viser dokumentene at Simens bror sies å være Hans Simonsen i Holmestrand. Hans regnes for å være Backer-slekten i Holmestrand sin stamfar. I de skriftlige kildene ser det ut til at Hans ikke brukte navnet Backer. Dette kan ha sin enkle forklaring i at det var på denne tiden vanlig å navnet til sin far og en eventuell gård. Backer-slektens sitt opphav har vært gjenstand for mange diskusjoner og ingen endelig konklusjon kan sies å ha blitt nådd.
Hans sitt liv kan vi til en viss grad følge gjennom ulike dokumenter som er bevart. Han nevnes i byens manntall i 1664, som byens første borger. Hans drev både krambod og trelasthandel i tillegg til å være skipsreder, men noen rik mann var han ikke. I 1662 ble han for andre gang skilt og måtte bøte halve boet til kronen. Da viste det seg at selv om han eide både bygård og krambod, så var de pantsatt og verdien på trelasten var liten. Han stod i stor gjeld til sine nederlandske og engelske handelsforbindelser. På et eller annet vis må han likevel ha kommet seg ut av vanskelighetene, for i 1864 anses han for å være en av byens viktigste borgere.
Vi vet ikke hvem hans hustruer var, men 4 barn er kjent. Claus, Maren, Johannes og Jan. Det er Jan vår historie fortsetter med.
Jan Hansen Backer
Jan ble født i 1643 og ble gravlagt i Holmestrand 18. oktober 1713.
Hans første hustru var Johanne Lauritzdatter Fynbo, som døde i 1703.
Jan var sjømann og arbeidet seg oppover til han ble kaptein. I 1673 donerte han penger til bygging av byens nye kirke og ble etter hvert handelsmann i byen. I 1692 gikk forretningene så dårlig at han måtte søke kongen om fritak fra skatt, men ting tok seg opp igjen og ved skifte etter hans første hustru i 1703, ble hans formue oppgitt til 1500 riksdaler. En dagarbeider på denne tiden tjente gjerne 1 riksdaler i måneden, så 1500 var en betydelig formue.
Jan giftet seg igjen i 1705 med Marthe Hansdatter Firing. Hun var datter av lensmannen i Våle, Hans Terkelsen Firing og Anne Larsdatter.
Jan og Marthe fikk ingen som vi kjenner til, men med sin første hustru Johanne fikk han seks som vi kjenner til, deriblant Lars.
Vår historie fortsetter med Lars.
Lars Jansen Backer
Lars ble født i Holmestrand 18. februar 1673. Han var skipsfører og senere både skipsreder og handelsmann.
10. desember 1697, giftet Lars seg med Else Nielsdatter, datter av Berthe Evensdatter og Niels Olsen. Hun var født i Holmestrand 5. juni 1677 og døde her i 1723.
Else må ha vært en handlekraftig kvinne. Mens Lars var til sjøs, var det hun som tok ansvaret for at Backer-slektens nye hovedbase i Holmestrand ble satt opp. Den fikk matrikkelnummer 43, som var helt nede ved datidens brygger. Det var altså et skikkelig handelshus Else fikk satt opp. Grunneier var Jarlsberg grevskap og det ble sagt at en dag kom amtsforvalteren og inspiserte bygget. Amtsforvalteren var en mektig herre som på vegne av greven og kongen, sørget for skatteinnkreving så vel som å ivareta deres eiendomsinteresser.
«Hva skal du med en så stor bygning», skal amtsforvalteren ha spurt. Til dette svarte Else, «Grunnen hører Greven til, men luften tilhører vår herre så jeg bygger så høyt jeg vil.»

Det var her nede på brygga familien Backer i flere år skulle bygge skipene sine.
Lars og Else fikk tre barn, men bare en overlevde til voksen alder.
Hans ble døpt 6. mars 1712 og ble begravet kun tre uker senere.
De fikk også ifølge kildene en datter, som ble begravet 27. mars 1723.
Jan ble født i 1700. Vår historie fortsetter med Jan.
Jan Larsen Backer
Jan ble født i Holmestrand 3. november 1700. Han var som sin far og farfar, først skipsfører så skipsreder og handelsmann.


17. august 1723, giftet han seg med Inger Kristine Schjerven, datter av Inger Schurmann og kjøpmann Ole L Schjerven i Larvik. Familien Schjerven var en rik og mektig familie og Jan ble gjennom dem involvert flere eiendommer i Larvik og distriktene rundt.
På 1730 tallet, kom herrnhuterne også kalt Brødremenigheten, til Holmestrand og skapte en religiøs vekkelse i byen. I 1739 fortelles det om et vekkelsesmøte hvor det strømmet folk til fra nær og fjern. Det var ikke nok plass til alle og de stimlet seg sammen rundt huset.
Backerfamilien ble sterkt grepet av bevegelsen og Jan fikk i 1740 kirkekollegiets tillatelse til å trykke opp en bok han hadde oversatt fra engelsk. «En alvorlig oppvåkning fra trygghetens og lunkenhetens søvn til søken etter frelse». (Orginaltittel: alvorlig Opvækkelse af Sikkerheds og Lunkenheds Søvn til Salighedens Sogning). Jan ble så i 1740 opptatt i Brødremenigheten og var diakon der frem til sin død.
Jan var også sterkt involvert i Holmestrands streben etter å få kjøpestadsprivilegier. Byens handelsstand arbeidet med dette i mange år. Den første søknaden ble sendt i 1744 og byen fikk da tollstedsrettigheter. Dette var et stort skritt i riktig retning, men byen var likevel juridisk underlagt Tønsberg. I 1746 var det tronskifte, og nye fremstøt ble gjort. Jan benyttet da sitt omfattende nettverk i København for å påvirke den nye Kongen. Svaret var likevel negativt. I 1749 prøvd han igjen å få hjelp av sine kontakter og denne gangen fikk han tydelige råd på hvordan byen skulle forme søknaden slik at den ble enklere for Kongen å godkjenne. Det ble skrevet en ny søknad hvor blant annet det ble lagt vekt på at den direkte handelen med bønder ikke bare var uheldig for handelsstanden, den svekket også Kongens interesser da staten var avhengig av en kontrollert handel. Disse argumentene lyttet Kongen til og i 1752 fikk Holmestrand sine etterlengtede kjøpestadsprivilegier.

Jan og Inger Kristine fikk 11 barn, flere døde i tidlig alder. Kildene forteller lite om spesielle hendelser, den triste oversikten under må heller sees i sammenheng med barnedødeligheten på den tiden. Den rammet både rik og fattig.
Else (f. 1724 – d. 1725)
Ole (f. 1725 – d. 1785)
Else (f. 1726 – d. som barn)
Inger (f. 1728 – d. som barn)
Else (f. 1729 – d. 1747)
Lars (f. 1731 – d. som barn)
Niels (f. 1732 – d. 1801)
Lars (f. 1734 – d. 1800)
Christian (f. 1735 – d. 1794)
Hans (f. 1737 – d. 1813)
Inger (f. 1739 – d. 1757)
Jan døde 9. juni 1761. Det ble sagt at tapet av to store skip han hadde bygget, fremskyndet hans bortgang. Inger Kristine døde i 1775.
Som de fleste slektslinjer, blir også Backer-slekten sine linjer viklet inn i seg selv. To av Jan og Inger Kristines barn, skal bli aner til søstrene Harriet og Agathe Backer. Vår historie skal følge begge disse.
Niels Backer
Niels ble født i Holmestrand i 1732.
Han var gift to ganger. Første gang i 1763 med Agathe Aasille Dahl, andre gang i 1778 med Agathes søskenbarn, Edel Dahl fra Arendal. Agathe var datter av Inger Brinch og Lars Tellefsen Dahl og Edel var datter av Karen Brinch og Skipsfører Fredrik Tellefsen Dahl.
Niels var skipper, blant annet på skuta «Providentia» som seilte med trelast til Frankrike og Irland.
Niels etablerte seg i Arendal hvor han var kjøpemann og også i en periode, postmester. Han døde 13. november 1801.

Niels fikk fem barn med hver av sine hustruer, vi skal følge hans første, Inger Backer født 1764, men først skal vi ta med oss Niels sin bror Lars.
Lars Backer
Lars ble født 20. juni 1734 i Holmestrand. I 1760 giftet han seg med Thale Schjerven Lorentzen datter av Anne Elisabeth Styhr og Jørgen Lorentzen. Etter hennes død i 1781, giftet han seg på nytt i 1783 med Anne Maria Christensen, datter av Marthe Styhr og Christen Thomassen. Anne Maria var søskenbarnet til hans første kone Thale.
Lars var sterkt involvert i handelen som resten av sin familie. I 1767 ble hans eiendom taksert. Den inneholdt da en hovedbygning, en tverrbygning, et fjøs, to sjøboder- en nord i byen og en i sør og en brygge. Taksten lød på 1530 riksdaler. Han var også eier av Vestre Ramberg i Botne.

Lars fikk til sammen 14 barn med sine hustruer. Vi skal følge hans sønn Christen, men først må vi tilbake til hans bror Niels sin datter, Inger.
Inger Backer
Inger ble født 16. oktober 1764 i Arendal. Hun giftet seg inn i en annen rik og mektig slekt når hun i 1785 giftet seg med Thomas «Thomes» Christensen. Thomas var sønn til Christen Thommesen og Marthe Styhr.


Thomas var i begynnelsen sjømann og skipper. Hans første skipperpost var på brigantinen (to mastet seilskip) «Mette Jørgine» og ble senere skipper på «Emanuel». I 1784 kjøpte han sitt første skip «De tvende Brødre» og førte dette selv.
Etter hans tid på sjøen, ble Thomas en handelsmann. Han kalte seg selv «agent», en tittel som ikke handler om spioner, men handel. I Holmestrand bygde han en mølle med 5 kværner og kjøpte seg opp i flere eiendommer.
Eikelund ble boplassen deres, men ikke den eneste eiendommen. Nede i byen eide de blant annet «Sagagården» som lå ved siden av Dampsaga og Gausen. I 1794 ble det rettsak om hvor grensene mellom eiendommene gikk. Det fantes kart, men disse var ikke detaljerte nok, grensestikker og naboers oppfatning var viktig.


I tillegg eide de matrikkel 81 og 38 i byen. Den første lå rett nord for torget i Langgata, mens 38 var nede ved bryggene. Han eide også to eiendommer i Sande og deler av flere skip.

At Thomas var en rik mann, kan vi blant annet kan se i 1811. Da ble det opprettet en nasjonal innsamling av midler til universitetet i Christiania. Thomas og Inger bidro med 1000 riksdaler – nesten tre årslønner for en dagarbeider.
Etter hans død ble formuen beregnet til over 16 000 riksdaler, mer enn de fleste dagarbeidere tjente gjennom et helt liv.
Helsen til Thomas ble dårligere mot slutten av livet. I 1819 dro han til Holland for å «bedre sin svekkede helse», men han kom aldri hjem igjen. Han døde om bord under seilasen hjem og hans kropp ble brakt hjem til Holmestrand hvor han ble begravet med stor høytidelighet. Hans Inger skrev på vegne av familien dødsmeldingen i avisen;
At min uforglemmelige og elskede ektemann, agent Thomas Christensen, kjøpmann i Holmestrand, 65 år gammel, ble frarøvet meg og våre tre etterlevende barn ved døden den 21. denne måneden, om bord på sitt skip Brødrene, på hjemreisen fra Holland, hvor han hadde reist for å forbedre sin svekkede helse, men hvorfra han ble brakt død tilbake til meg, meddeles herved på det sørgeligste av hans dypt sørgende enke. Holmestrand, den 28. juni 1819.
Inger døde i Holmestrand 4. januar 1834 og ble gravlagt ved siden av sin mann.
Inger og Thomas fikk 8 barn, kun fire levde til voksen alder. Vår historie fortsetter videre med deres datter, Agatha Ursula Backer.
Christen og Agatha
Her møtes de to historiene. Sønnen til Lars og barnebarnet til Niels.


Agatha var barnebarnet til Niels, datter av Inger og Thomas, født 25. april 1786 i Holmestrand.
Christen var sønnen til Lars Backer og ble født 14. juni 1784 i Holmestrand.
Det var ikke tilfeldig at disse to møtte hverandre. I huset til Agatehes foreldre var det nemlig også en pleiesønn, og det var Christen. De to vokste altså opp sammen. Kildene forteller ikke hvorfor Christen vokste opp der.
Agatha og Christen giftet seg 27. desember 1806 i Holmestrand. Det var slett ikke uvanlig at nære relasjoner giftet seg på denne tiden. Det er nærliggende å tenke at de mektige og rike familiene ikke ønsket å vanne ut sin makt og formue, ved at den skal gå i arv til utenforstående.
Om Agathe og Christens ekteskap ble det sagt:
«Det var to unge og vakre mennesker, henholdsvis 20 og 22 år gamle, rike og lykkelige som flyttet inn i den nyoppførte bygården..» Bygningen som omtales er den vi i dag kaller Backergården.

Agathe var et hjertevarmt menneske og viste måtehold selv om de levde med rikdom. De hadde tjenestefolk, men hun styrte selv husholdningen.


Det ble også hevdet at de var fornuftige folk som ikke likte luksus. Den sannheten må nok kunne kalles relativ, de fleste som bodde i Holmestrand på den tiden ville nok hevde at de levde i den største luksus både når det kom til bosted, mat og fritid.
I 1837 vedtok Stortinget Formannskapslovene som innførte det vi i dag kjenner som lokaldemokratiet. Når Holmestrand da for første gang skulle velge sine representanter, ble Christen byens første ordfører. 10 år senere ble han igjen valgt til ordfører, men han hadde vervet kun et år hver gang.
I tillegg til Backergården, eide Christen og Agathe flere eiendommer i Holmestrand, Botne og Våle. I byen hadde de Rolfsegården, som lå på andre siden av gaten for Backergården. Et kvartal sørover, eide de også matrikkel 80/81, som strakte seg helt ned til fjorden. Der drev de både trelast og rederi.
Deres barnebarn Harriet, gir et varmt bilde av Agathe og Christen.
Bestefar bar alltid hansker, han hadde en stiv finger og han frøs. Han var av vesen formel, men alltid vennlig. Meget kjærlig mot oss barnebarn, villig til å skaffe oss enhver glede. Fra storstuen kommer man inn i dagligstuen, hvor bestemor Agathe alltid (for i dette hus hersket regelmessighet i alt) satt ved vinduet på sin forhøyning. Her hadde hun utsikt over hele gaten utenfor og nedenfor gjennom et speil som var hengt opp utenfor. Hun arbeidet alltid og dagene var delt inn i klokkeslett. Hun heklet, sydde gardiner, spant på sin mahogni rokk, alt etter klokken. Presis hver formiddag til bestemt tid, kom husjomfruen, vår kjære Andrea Jørgensen, inn med en aller annen forfriskning. Den var lett og lekker, men det var aldri mye.
Agathe og Christen fikk 8 barn.
Thomas (f. 1808 – d.1832)
Inger Laura Maria (f. 1810 – d. 1899)
Lars Thalian (f. 1812 – d. 1884)
Christian Martin Nicolai (f. 1813 – d. 1816)
Nils (f. 1815 – d. 1877)
Inger Christine (f. 1820 – d. 1825)
Agatha Christina (f. 1824 – d. 1824)
Christian Agaton (f. 1826 – d. 1869)
Vår historie fortsetter med Nils.
Nils Backer
Nils ble født i Holmestrand 30. oktober 1815. I 1841 giftet han seg i Grimstad med Sophie Petersen, datter av Inger Cathrine Pharo og kjøpmann Fredrik Anton Petersen von Fyren.


Som det ofte er med navn, varierer kildene på hvordan det staves. De eldste kildene bruker gjerne Niels, mens vi følger Dr. Graarud og skriver det Nils.
Nils og familien kjøpte først en eiendom som ble kalt Kjelderen som lå på Leira. Men de bodde ikke lenge her, før de fikk ta over Backergården. Det var nok Christen og Agathe sin plan at Nils skulle ta over både hus og forretning, noe han også gjorde.
I 1847 stiftet Christen Backer selskapet «Chr. Backer & Sønn» i Rolfsegården. I 1848 kjøpte han gården av sin far og tok ledelsen i selskapet. Nils eide også matrikkel 42, som lå nede på brygga rett sør for utløpet av fattigbekken, rett nord for Kullboden.

Nils ble en viktig mann i byen. I tillegg til de blomstrende forretningene, fikk han rollen som dansk konsul. Som dansk konsul i Holmestrand representerte Niels Danmarks interesser i regionen. Dette innebar blant annet å bistå danske sjøfolk og handelsmenn som ankom norske havner, samt å fremme handelsforbindelser mellom Danmark og Norge. Hans rolle som konsul var sannsynligvis ulønnet og basert på hans posisjon og nettverk i det lokale næringslivet.
Det er verdt å merke seg at på 1800-tallet var det vanlig at konsuler var lokale forretningsmenn med gode forbindelser, som kunne representere et fremmed lands interesser uten å være profesjonelle diplomater. Niels Backers rolle som dansk konsul reflekterer hans betydning i det lokale samfunnet og hans engasjement i internasjonal handel.
Nils hadde flere viktige verv i Holmestrand, blant annet var han kasserer i fattigvesenet, suppleant i tollkomiteen, avholdsforeningens første formann i 1847, vara til Stortinget i 1854 og ordfører i 1849. Han var også kasserer i Holmestrand Sparebank fra 1846 til 1857.
Men med suksess kommer også konkurranse. For Nils var nok den hardeste konkurrenten hans svigerbror Richard Røed, som i 1844 giftet seg med hans søster Laura. Richard var en meget vel ansett og betrodd mann. Han var blant annet byens kemner og i 1852 byens ordfører.
Kanskje var det konkurransen som gjorde at Nils i 1856 solgte Rolfsegården og startet prosessen med å forlate byen. Året etter flyttet hele familien til Christiania hvor Nils slo seg sammen med Gabriel Becker og startet firmaet «Becker og Backer» i Tollbodgaten 4. Herfra drev også Nils rederivirksomhet gjennom Chr. Backer & sønn videre, mens svigerbroren Richard tok ledelsen av handelsvirksomheten i Holmestrand. Når de andre partnerne i “Becker og Backer” ønsket at selskapet skulle starte med salg av brennevin, trakk Nils seg ut. Han var en prinsippfast avholdsmann og ønsket ikke å gå på kompromiss med seg selv.
Offisielt sa Nils at han valgte å flytte fra en trygg tilværelse i en liten by hvor han og familien hadde stor inflytelse, til en stor by og en mer beskjeden tilværelse, for å gi sin datter Agathe den best mulige utdannelsen for å kultivere hennes enorme talent.
Uansett hva grunnen var, ser det ut til å ha vært et godt valg. Ifølge hans datter Harriet, var familien lykkelige i Christiania og begge de talentfulle døtrene fikk utvilsomt gjennomslag med sine talenter.
Når Nils døde i 1869, etterlot han seg en blomstrende forretningsvirksomhet og en stor formue. Det var da svigerbror Richard som tok over virksomhetene, men det gikk raskt svært dårlig. I 1875 kom familievirksomheten i store problemer som endte med konkurs i 1878. Siden handelshuset hadde en så viktig rolle i Holmestrand, Graarud kalte den «låsen i byens økonomiske styrkebelte», medførte konkursen at flere aldre handelshus fulgte etter. I løpet av 1878-1879 gikk 8 kjøpmenn i Holmestrand konkurs, det var et økonomisk jordskjelv i den lille byen.
Harriet skrev senere at hun ikke følte seg velkommen i Holmestrand, etter dette. Dette var tungt å bære for kunstneren som holdt Holmestrand så nært sitt hjerte.

Kilder:
Stamtavle over familien Backer
Slekten Backer fra Holmestrand
Holmestrand og omegn
Holmestrand 250 år
Holmestrandsfamilien Lorentzen
Botne bygdebok
Folketelling 1801 for Botne prestegjeld
Maleren Søren Onsager
Agathe og O. A. Grøndahl, 1847-1947 : et minneskrift
Sjøfartsbyen Holmestrand
Byen under fjellet
Holmestrand magistrat – Branntaksthefter – gjennomgåelser av bygninger, 1767-1797
Holmestrand sparebank 150 år